HOMAR przypomina raka rzecznego Ma ciemnoniebieski, ciemnobrązowy albo czarnozielony pancerz, który we wrzątku zmienia kolor na czerwony, oraz białe, delikatne i chude mięso Najsmaczniejsze są...
LANGUSTA Jest dużym skorupiakiem morskim zaliczanym do owoców morza Osiąga wielkość nawet do 8 kg i 60 cm długości Najsmaczniejsze są nieduże okazy, ważące do 2 kg Nie posiada szczypiec,...
KRAB Podczas gotowania pancerz kraba zmienia kolor z szaroburego na czerwony Mięso jest delikatne, białe w kleszczach i ciemne w pancerzu Całe kraby można u nas kupić rzadko i tylko...
KREWETKI Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm Krewetki różowe i czerwone są...
MAŁŻE JADALNE Występują pod różnymi nazwami (np. małgiew piaskołaz, szołdra łuskowata) Mięso ma intensywny smak, ale bywa twarde U nas dostępne są małże świeże, wędzone, marynowane i mrożone...
OSTRYGI Mięso jest kremowoszare, soczyste, ma charakterystyczny zapach morza Ostrygi sprzedaje się głównie świeże – żywe w zamkniętych muszlach lub wcześniej otwarte i pozostawione w połówce muszli (u nas...
MUSZLE ŚW. JAKUBA (PRZEGRZEBKI) Mają kremowobiałe mięso o intensywnym morskim smaku U nas są dostępne głównie w konserwach Nadają się na sałatki, do sosów i dań rybnych Surowe mięso można smażyć w głębokim...
OŚMIORNICE Mają 8 ramion jednakowej długości, mierzą od kilku centymetrów do 3 metrów Mięso ośmiornic jest sprężyste, o morskim zapachu W sprzedaży są najczęściej mrożone ośmiornice już oczyszczone,...