Ma ciemnoniebieski, ciemnobrązowy albo czarnozielony pancerz, który we wrzątku zmienia kolor na czerwony, oraz białe, delikatne i chude mięso
Najsmaczniejsze są homary o wadze 1 kg
Na naszym rynku są dostępne głównie zamrożone surowe homary kanadyjskie i grenlandzkie.
Homara można piec, dusić, gotować w wodzie lub na parze. Podać na zimno albo na ciepło, wtedy dobrze komponuje się z duszonymi warzywami
rada: Homary podaje się przecięte na pół wzdłuż korpusu. Aby ułatwić jedzenie, często mięso wyjmuje się ze szczypiec i układa na talerzu obok homara. Jeśli szczypce homara nie zostały wcześniej rozłupane, odrywa się je od pancerza palcami, rozgniata za pomocą kleszczy i specjalnym widelcem (kolcem) wybiera się mięso. Widelec ten nie służy do jedzenia
HOMAR
przypomina raka rzecznego
Ma ciemnoniebieski, ciemnobrązowy albo czarnozielony pancerz, który we wrzątku zmienia kolor na czerwony, oraz białe, delikatne i chude mięso
Najsmaczniejsze są homary o wadze 1 kg
Na naszym rynku są dostępne głównie zamrożone surowe homary kanadyjskie i grenlandzkie.
Homara można piec, dusić, gotować w wodzie lub na parze. Podać na zimno albo na ciepło, wtedy dobrze komponuje się z duszonymi warzywami
rada: Homary podaje się przecięte na pół wzdłuż korpusu. Aby ułatwić jedzenie, często mięso wyjmuje się ze szczypiec i układa na talerzu obok homara. Jeśli szczypce homara nie zostały wcześniej rozłupane, odrywa się je od pancerza palcami, rozgniata za pomocą kleszczy i specjalnym widelcem (kolcem) wybiera się mięso. Widelec ten nie służy do jedzenia