PRZYPRAWY W KUCHNI

Jest 47 produktów.

Pokazano 1-20 z 47 pozycji

ANYŻ

  • Dodawany do wschodnich sałatek i ryżu, orientalnych sosów słodko-kwaśnych, twarogu, dań z grzybów, biszkoptów, ciastek, keksów, pierników, kompotów, wódek i likierów
  • Nawet małe dawki anyżu mogą...

BAZYLIA

  • Świeża nadaje się do potraw z pomidorów, cebuli, zielonego groszku, cukinii i kabaczka, sosu do makaronu, zup, białego sera. Suszonej używa się do zup ziemniaczanych, jarzynowych, rosołu, gotowanej...

BYLICA POSPOLITA

  • Powszechnie spotykany chwast, który znakomicie sprawdza się w kuchni, nadając szlachetny smak potrawom z jajek, sałatkom mięsnym, zupom jarzynowym i cebulowym
  • Jest też znakomitym dodatkiem do...

PAPRYKA CHILI

  • Dodawane do dań orientalnych i meksykańskich, potraw mięsnych, sosów, flaczków i fasoli oraz marynat
  • Sproszkowane strączki chili znane są pod nazwą pieprzu cayenne i mają podobne zastosowanie
  • ...

CHRZAN

  • Używany do mięs i ryb (głównie gotowanych), wędlin, jajek, sosów, do kiszenia ogórków i marynat
  • Jest niezastąpionym dodatkiem do zimnych dań mięsnych i galaret
  • Pobudza apetyt i sprzyja...

CURRY

  • To mieszanka orientalnych przypraw, nadaje potrawom charakterystyczny złocisty odcień
  • Dodaje się ją do potraw orientalnych, jajek, wołowiny, baraniny, wieprzowiny i drobiu, ryb, zup, marchewki,...

CYNAMON

  • Dodawany do kompotów, dań z jabłek, ananasów i rabarbaru, słodkich grzanek, ryżu na słodko, korzennych ciasteczek i pierników, flaczków, baraniny, indyka, gęsi i kaczki
  • Cynamon ma przyjemny,...

CZARNUSZKA

  • Dodawana do pieczywa i słonych ciast z mąki pszennej, szczególnie do drożdżowych bułeczek, do kiszenia kapusty i ogórków
  • Czarne ziarenka czarnuszki znakomicie wzbogacają smak pieczywa

CZĄBER

  • Jest jedną z przydatniejszych przypraw
  • Stosuje się go niemal do wszystkiego
  • Świeży lub suszony pasuje do wszelkich dań z fasoli, grochu i soczewicy, zupy grochowej i ziemniaczanej, białej...

CZOSNEK

  • Zapobiega wirusom, jest pomocny przy zatruciach, ma działanie przeciwalergiczne, dlatego powinniśmy go jeść jak najczęściej
  • Dodaje się go do baraniny, tłustych pieczeni i wędlin, zup, szpinaku,...

ESTRAGON

  • Świeży dodawany jest do sosów i masła ziołowego, sałatek owocowych
  • Suszony dodawany jest do białego mięsa, ryb, owoców morza, krabów i jajek w galarecie oraz omletów, pikantnych sosów i zup
  • ...

GAŁKA MUSZKATOŁOWA

  • Jest dodatkiem do wielu potraw
  • Używana do ciasta naleśnikowego, beszamelu i innych sosów na bazie jajek, francuskich zapiekanek, pierników, świeżej kapusty białej, włoskiej i pekińskiej oraz...

GORCZYCA

  • To dodatek do wielu potraw i marynat
  • Gorczyca dodawana jest do pikli, marynowanych grzybów, ogórków, śledzi, jajek, do sosów, surowej kapusty, masła ziołowego, duszonych kabaczków oraz do...

GOŹDZIKI

  • Przyprawa używana do wielu dań
  • Dodawana do kompotów, dań z jabłek, grzanego wina i piwa, pieczonej i duszonej cebuli, duszonej czerwonej kapusty, dań orientalnych, pasztetów, duszonej wołowiny,...

HYZOP LEKARSKI

  • To składnik, który zaostrza smak mdłych potraw
  • Świeży lub suszony dodaje się do zupy ziemniaczanej, fasolowej, wszystkich dań z fasoli, serów i twarogów, do majonezu, surówek i sałatek jarzynowych,...

IMBIR

  • Przyprawa - korzeń
  • Dobry do dań orientalnych, ryb, sosów, zup, przecieru z jabłek, kompotów, zapiekanej fasoli, cebuli, cukinii i kabaczków, pasztetów flaczków, wołowiny, baraniny i drobiu,...

JAŁOWIEC

  • Przyprawa dodawana do wielu potraw
  • Jest używany do mięs, a przede wszystkim dziczyzny, drobiu, a także wołowiny, baraniny i wieprzowiny przygotowanych na "dziko", kapusty, bigosu, brukwi, grzybów,...

KARDAMON

  • Dodaje korzennego smaku wypiekom i innym potrawom
  • Głównie dodawany do pierników i miodownika, a także do kawy, kompotów i sałatek owocowych
  • Pasuje także do drobiu i wieprzowiny, a nawet...

KAPARY

  • To dodatek często używany w formie marynowanej
  • Kapary są bardzo eleganckim dodatkiem do zimnych zakąsek i sałatek, ryb i drobiu na zimno, pomidorów oraz sosów

KMINEK

  • Kminek uznaje się za jedną z najstarszych przypraw
  • Dodawany jest do świeżej i kiszonej kapusty białej, pieczywa żytniego i pszennego, słonych ciast i ciasteczek, zupy ziemniaczanej i ziemniaków,...