Świeża nadaje się do potraw z pomidorów, cebuli, zielonego groszku, cukinii i kabaczka, sosu do makaronu, zup, białego sera. Suszonej używa się do zup ziemniaczanych, jarzynowych, rosołu, gotowanej...
Powszechnie spotykany chwast, który znakomicie sprawdza się w kuchni, nadając szlachetny smak potrawom z jajek, sałatkom mięsnym, zupom jarzynowym i cebulowym
Dodawany do kompotów, dań z jabłek, ananasów i rabarbaru, słodkich grzanek, ryżu na słodko, korzennych ciasteczek i pierników, flaczków, baraniny, indyka, gęsi i kaczki
Używana do ciasta naleśnikowego, beszamelu i innych sosów na bazie jajek, francuskich zapiekanek, pierników, świeżej kapusty białej, włoskiej i pekińskiej oraz...
Gorczyca dodawana jest do pikli, marynowanych grzybów, ogórków, śledzi, jajek, do sosów, surowej kapusty, masła ziołowego, duszonych kabaczków oraz do...
Dodawana do kompotów, dań z jabłek, grzanego wina i piwa, pieczonej i duszonej cebuli, duszonej czerwonej kapusty, dań orientalnych, pasztetów, duszonej wołowiny,...
Świeży lub suszony dodaje się do zupy ziemniaczanej, fasolowej, wszystkich dań z fasoli, serów i twarogów, do majonezu, surówek i sałatek jarzynowych,...
Jest używany do mięs, a przede wszystkim dziczyzny, drobiu, a także wołowiny, baraniny i wieprzowiny przygotowanych na "dziko", kapusty, bigosu, brukwi, grzybów,...