Mają kremowobiałe mięso o intensywnym morskim smaku
U nas są dostępne głównie w konserwach
Nadają się na sałatki, do sosów i dań rybnych
Surowe mięso można smażyć w głębokim tłuszczu, piec na grillu, zapiekać, gotować
rada: Mięso wyjmuje się, podważając wieczko nożem. Przed przyrządzeniem trzeba usunąć galaretowaty płaszcz. Duże kawałki mięsa lepiej przekroić na pół, żeby nie było twarde
MUSZLE ŚW. JAKUBA (PRZEGRZEBKI)
Mają kremowobiałe mięso o intensywnym morskim smaku
U nas są dostępne głównie w konserwach
Nadają się na sałatki, do sosów i dań rybnych
Surowe mięso można smażyć w głębokim tłuszczu, piec na grillu, zapiekać, gotować
rada: Mięso wyjmuje się, podważając wieczko nożem. Przed przyrządzeniem trzeba usunąć galaretowaty płaszcz. Duże kawałki mięsa lepiej przekroić na pół, żeby nie było twarde