KREWETKI

  • Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm
  • Krewetki różowe i czerwone są smaczniejsze niż szare
  • Małe krewetki często nazywa się koktajlowymi, większe – królewskimi
  • Jadalne jest wyłącznie mięso z części ogonowej. W sprzedaży są głównie krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony, oraz w zalewie. Wchodzą też w skład mrożonych mieszanek frutti di mare
  • Krewetki podaje się na gorąco lub na zimno. Gotuje się je w wodzie lub na parze, dusi, piecze na ruszcie albo smaży
  • Nadają się na zupę, do omletów, naleśników i dań z makaronem
  • Można zrobić z nich galaretki, musy, pasty, sałatki
  • Doskonale smakują z sosem czosnkowym
  • rada: Krewetki obiera się palcami. Skorupkę większych okazów można przeciąć nożycami