Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm
Krewetki różowe i czerwone są smaczniejsze niż szare
Małe krewetki często nazywa się koktajlowymi, większe – królewskimi
Jadalne jest wyłącznie mięso z części ogonowej. W sprzedaży są głównie krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony, oraz w zalewie. Wchodzą też w skład mrożonych mieszanek frutti di mare
Krewetki podaje się na gorąco lub na zimno. Gotuje się je w wodzie lub na parze, dusi, piecze na ruszcie albo smaży
Nadają się na zupę, do omletów, naleśników i dań z makaronem
Można zrobić z nich galaretki, musy, pasty, sałatki
Doskonale smakują z sosem czosnkowym
rada: Krewetki obiera się palcami. Skorupkę większych okazów można przeciąć nożycami
KREWETKI
Najpopularniejsze (i najtańsze) są krewetki szare, mają 3–6 cm długości. Można też kupić krewetki czerwone długości 6–7 cm, różowe (tzw. olbrzymie) – 15–20 cm
Krewetki różowe i czerwone są smaczniejsze niż szare
Małe krewetki często nazywa się koktajlowymi, większe – królewskimi
Jadalne jest wyłącznie mięso z części ogonowej. W sprzedaży są głównie krewetki ugotowane i zamrożone, obrane albo w skorupce, całe lub same ogony, oraz w zalewie. Wchodzą też w skład mrożonych mieszanek frutti di mare
Krewetki podaje się na gorąco lub na zimno. Gotuje się je w wodzie lub na parze, dusi, piecze na ruszcie albo smaży
Nadają się na zupę, do omletów, naleśników i dań z makaronem
Można zrobić z nich galaretki, musy, pasty, sałatki
Doskonale smakują z sosem czosnkowym
rada: Krewetki obiera się palcami. Skorupkę większych okazów można przeciąć nożycami