Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto
Gotowe, gładkie ciasto, podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć przygotowaną formę (okrągła lub kwadratowa), w której będziemy piec szarlotkę. Pozostałe ciasto odstawić na bok
Jabłka umyć, obrać i pokroić na plastry
Na cieście, które jest w blaszce, poukładać kawałki owoców jedno przy drugim
Następnie posypać jabłka mieszanką cukru wanilinowego, białego i cynamonu
Ułożyć kolejną warstwę jabłek i znowu posypać cukrami i cynamonem. (W przepisie wyszły trzy warstwy jabłek)
Wszystkie jabłka mają być posypane na każdej warstwie!
Na wierzch jabłek, rozłożyć drugą, mniejszą część ciasta. Można je lekko rozwałkować i ułożyć na całości lub skubać i układać małe kawałki jeden obok drugiego
Piec w piekarniku ok. 50 minut w 170°C na pierwszej prowadnicy