SZARLOTKA

SKŁADNIKI
  • 4 szklanki pszennej mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki 12% śmietany
  • 4-5 dużych jabłek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto
  • Gotowe, gładkie ciasto, podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć przygotowaną formę (okrągła lub kwadratowa), w której będziemy piec szarlotkę. Pozostałe ciasto odstawić na bok
  • Jabłka umyć, obrać i pokroić na plastry
  • Na cieście, które jest w blaszce, poukładać kawałki owoców jedno przy drugim
  • Następnie posypać jabłka mieszanką cukru wanilinowego, białego i cynamonu
  • Ułożyć kolejną warstwę jabłek i znowu posypać cukrami i cynamonem. (W przepisie wyszły trzy warstwy jabłek)
  • Wszystkie jabłka mają być posypane na każdej warstwie!
  • Na wierzch jabłek, rozłożyć drugą, mniejszą część ciasta. Można je lekko rozwałkować i ułożyć na całości lub skubać i układać małe kawałki jeden obok drugiego
  • Piec w piekarniku ok. 50 minut w 170°C na pierwszej prowadnicy