CYCKI MURZYNKI

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
  • 1 szklanka białek (ok. 7 sztuk)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka i 1 łyżka czubata wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM
  • 1/2 l mleka wlać do dużego garnka
  • Zrobić zaczyn: 1/2 l mleka + 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej + 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • 4 żółtka (zostały z białek) + 3/4 szklanki cukru + cukier wanilinowy
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • ok. 10 łyżek wódki
  • kilka łyżek wody
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 10 kostek czekolady deserowej lub mlecznej
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka mleka
  • rodzynki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA MAKOWO-KOKOSOWEGO
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem
  • Do ubitych białek z cukrem dodać mak i wiórki kokosowe (jeśli masa będzie rzadka można dodać łyżkę mąki) oraz proszek do pieczenia
  • Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
  • Wyłożyć na blachę (37 cm x 25 cm)
  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem)
  • UWAGA! Jeśli blacha będzie większa od podanej, ciasto będzie troszkę niższe, ale równie smaczne!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
  • Zaczyn wymieszać, żeby nie było grudek i powoli wlewać do 1/2 l mleka, które jest w dużym garnku
  • Zimny budyń powoli wymieszać z masłem (1 kostka 250 g - 82% tłuszczu) lub margaryną (1 kostka - 250 g) do pieczenia
  • Krem położyć na ciasto
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA CYCKI MURZYNKI
  • Na ciasto makowo-kokosowe wyłożyć krem i rozprowadzić równomiernie po całym spodzie
  • Na krem układać biszkopty jeden obok drugiego (wcześniej namoczone w wódce lub wódce z wodą)
  • Każde ciastko udekorować polewą (rozpuszczone kostki czekolady z masłem i mlekiem) oraz rodzynką