CYCKI MURZYNKI
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
- 1 szklanka białek (ok. 7 sztuk)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka i 1 łyżka czubata wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM
- 1/2 l mleka wlać do dużego garnka
- Zrobić zaczyn: 1/2 l mleka + 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej + 2 łyżki czubate mąki pszennej
- 4 żółtka (zostały z białek) + 3/4 szklanki cukru + cukier wanilinowy
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- ok. 10 łyżek wódki
- kilka łyżek wody
- paczka okrągłych biszkoptów
- 10 kostek czekolady deserowej lub mlecznej
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka mleka
- rodzynki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA MAKOWO-KOKOSOWEGO
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem
- Do ubitych białek z cukrem dodać mak i wiórki kokosowe (jeśli masa będzie rzadka można dodać łyżkę mąki) oraz proszek do pieczenia
- Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach
- Wyłożyć na blachę (37 cm x 25 cm)
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem)
- UWAGA! Jeśli blacha będzie większa od podanej, ciasto będzie troszkę niższe, ale równie smaczne!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
- Zaczyn wymieszać, żeby nie było grudek i powoli wlewać do 1/2 l mleka, które jest w dużym garnku
- Zimny budyń powoli wymieszać z masłem (1 kostka 250 g - 82% tłuszczu) lub margaryną (1 kostka - 250 g) do pieczenia
- Krem położyć na ciasto
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA CYCKI MURZYNKI
- Na ciasto makowo-kokosowe wyłożyć krem i rozprowadzić równomiernie po całym spodzie
- Na krem układać biszkopty jeden obok drugiego (wcześniej namoczone w wódce lub wódce z wodą)
- Każde ciastko udekorować polewą (rozpuszczone kostki czekolady z masłem i mlekiem) oraz rodzynką