dodać, kakao, cynamon, goździki, imbir, proszek do pieczenia oraz czekoladę, startą na tarce o małych oczkach
Miód, masło oraz cukier włożyć do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu powstania gładkiej masy
Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do wystygnięcia
Przygotowaną masę przelać do dużej miski i dodać jaja
Następnie cały czas miksując mikserem dodawać porcjami suche składniki. Miksować do momentu, aż całość będzie dobrze wymieszana
Blachę do pieczenia (wymiary ok. 37 cm x 26 cm) posmarować masłem i posypać mąką
Ciasto wyłożyć na blachę, a powierzchnię wyrównać
Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Wyciągnąć z piekarnika, a po 20 minutach pokroić ciasto na cienkie paski, a później na skos (tak, jak kopytka)
Po całkowitym wystygnięciu, każdy kawałek posmarować lukrem za pomocą pędzelka
Jeśli lukier podczas nakładania na krajankę zgęstnieje, należy chwilkę podgrzać go na małym ogniu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU KAKAOWEGO
Produkty na lukier umieścić w rondelku
Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas
Gdy składniki utworzą jednolitą masę, ściągnąć rondel z ognia i odstawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU WANILIOWEGO
Taki sam, jak na lukier kakaowy, tylko z użyciem składników na lukier waniliowy
WSKAZÓWKA
Na krajankę z całego przepisu potrzebna jest podwójna porcja lukru. Można zrobić i kakaową i waniliową, albo podwójną porcję kakaowej lub podwójną porcję waniliowej