PIERNIKOWA KRAJANKA

SKŁADNIKI NA KRAJANKĘ
  • 200 g miodu
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady deserowej
SKŁADNIKI NA LUKIER KAKAOWY
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek gorącej wody
SKŁADNIKI NA LUKIER WANILIOWY
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek gorącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mąkę przesiać do miski
  • dodać, kakao, cynamon, goździki, imbir, proszek do pieczenia oraz czekoladę, startą na tarce o małych oczkach 
  • Miód, masło oraz cukier włożyć do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu powstania gładkiej masy
  • Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do wystygnięcia
  • Przygotowaną masę przelać do dużej miski i dodać jaja
  • Następnie cały czas miksując mikserem dodawać porcjami suche składniki. Miksować do momentu, aż całość będzie dobrze wymieszana
  • Blachę do pieczenia (wymiary ok. 37 cm x 26 cm) posmarować masłem i posypać mąką
  • Ciasto wyłożyć na blachę, a powierzchnię wyrównać
  • Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • Wyciągnąć z piekarnika, a po 20 minutach pokroić ciasto na cienkie paski, a później na skos (tak, jak kopytka)
  • Po całkowitym wystygnięciu, każdy kawałek posmarować lukrem za pomocą pędzelka
  • Jeśli lukier podczas nakładania na krajankę zgęstnieje, należy chwilkę podgrzać go na małym ogniu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU KAKAOWEGO
  • Produkty na lukier umieścić w rondelku
  • Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas
  • Gdy składniki utworzą jednolitą masę, ściągnąć rondel z ognia i odstawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU WANILIOWEGO
  • Taki sam, jak na lukier kakaowy, tylko z użyciem składników na lukier waniliowy
WSKAZÓWKA
  • Na krajankę z całego przepisu potrzebna jest podwójna porcja lukru. Można zrobić i kakaową i waniliową, albo podwójną porcję kakaowej lub podwójną porcję waniliowej