PIERNIK Z ORZECHAMI
SKŁADNIKI (duży piernik)
- 400 g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- 250 g cukru
- 2 jaja
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 40 g przyprawy do piernika
- 210 ml mleka 3,2 %
- 1 łyżeczka sody
- 40 g orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do wystygnięcia
- Jaja wbić do miski, dodać cukier. Ubić na puszystą masę
- Następnie dodać mleko, kakao, przyprawę piernikową oraz mąkę z sodą. Całość wymieszać
- Dodać powidła, tłuszcz oraz pokrojone kawałki orzechów. Ponownie dokładnie wymieszać
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 55-60 minut
- Piernik można polać polewą czekoladową, przełożyć powidłami śliwkowymi lub posypać cukrem pudrem