PIERNIK Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI (duży piernik)
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 2 jaja
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 210 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do wystygnięcia
  • Jaja wbić do miski, dodać cukier. Ubić na puszystą masę
  • Następnie dodać mleko, kakao, przyprawę piernikową oraz mąkę z sodą. Całość wymieszać
  • Dodać powidła, tłuszcz oraz pokrojone kawałki orzechów. Ponownie dokładnie wymieszać
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 55-60 minut
  • Piernik można polać polewą czekoladową, przełożyć powidłami śliwkowymi lub posypać cukrem pudrem