PIERNIKI PEPPARKAKOR
Pepparkakor to świąteczne, szwedzkie pierniczki. Cienkie i kruche. Ciasto bardzo klejące, dlatego niezbędne jest schłodzenie go przez dwie godziny.
SKŁADNIKI
- 150 g melasy (syrop z buraków, z daktyli lub klonowy)
- 110 g masła
- 100 g cukru pudru
- 375 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajo
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W rondelku podgrzać melasę, masło oraz cukier. Mieszać do momentu rozpuszczenia się masła i cukru
- Mieszankę odstawić na wystygnięcia
- Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól
- Dodać jajko i przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość wymieszać za pomocą miksera
- Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na dwie godziny
- Z twardego ciasta odkrawać małe kawałki
- Następnie rozwałkowywać je na bardzo cieniutkie, najlepiej od razu na papierze do pieczenia
- Wykrawać foremkami kształty
- Wykrojone pierniki przekładać na blachę do pieczenia
- Piec w temperaturze 160 stopni na drugiej lub trzeciej prowadnicy
- Gdy pierniczki zaczną rumienić się, wyjąć je i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoju
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.