PIERNIKI Z OTRĘBAMI OWSIANYMI

SKŁADNIKI (ok. 40 sztuk)
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g otrąb owsianych
  • 150 g płynnego miodu
  • 50 g melasy (w przepisie syrop z buraka)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 100 g roztopionego tłuszczu
  • 1 duże jajo lub 2 małe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Tłuszcz roztopić, odstawić do wystygnięcia
  • Po 5 minutach dodać miód oraz melasę. Wymieszać
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać otręby, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Wymieszać ręką
  • Dodać przestudzony tłuszcz z miodem i syropem oraz jaja. Miksować końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, aż składniki dobrze połączą się. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, odstawić je na 10 minut do zamrażarki lub na ok. 20 minut do lodówki. Takie ciasto powinno być twardsze i lepiej powinno wałkować się
  • Rozwałkowywać kawałki ciasta na blacie oprószonym mąką i wykrawać foremkami pierniki
  • Gotowe przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut na trzeciej prowadnicy
  • Upieczone pierniki wyjąć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia
  • Udekorować według pomysłu
  • W przepisie lukier zrobiony z cukru pudru i soku z pomarańczy
WSKAZÓWKA

Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Jeden piernik bez lukru ma ok. 80,5 kcal