PIERNIKI (PRZEPIS II)

WSKAZÓWKA

Pierniczki z tego przepisu należy upiec wcześniej i odstawić na dłuższy czas, by mogły zmięknąć. Najlepiej upiec je kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

SKŁADNIKI
  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła (może być margaryna)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 40 g przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Miód oraz tłuszcz umieścić w rondelku, podgrzać do momentu rozpuszczenia się składników, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
  • Następnie przygotowaną, przestudzoną mieszankę miodu i tłuszczu przelać do dużego garnka lub miski
  • Dodać cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kakao, jajko oraz mąkę
  • Wymieszać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przygotowane ciasto będzie dość miękkie. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone, powinno dobrze wałkować się
  • Na blacie oprószonym mąką rozwałkowywać ciasto i wykrawać foremkami pierniczki
  • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 8 minut

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com