PIERNIKI (PRZEPIS II)
WSKAZÓWKA
Pierniczki z tego przepisu należy upiec wcześniej i odstawić na dłuższy czas, by mogły zmięknąć. Najlepiej upiec je kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła (może być margaryna)
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 40 g przyprawy do piernika
- 1-2 łyżeczki kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Miód oraz tłuszcz umieścić w rondelku, podgrzać do momentu rozpuszczenia się składników, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
- Następnie przygotowaną, przestudzoną mieszankę miodu i tłuszczu przelać do dużego garnka lub miski
- Dodać cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kakao, jajko oraz mąkę
- Wymieszać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przygotowane ciasto będzie dość miękkie. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone, powinno dobrze wałkować się
- Na blacie oprószonym mąką rozwałkowywać ciasto i wykrawać foremkami pierniczki
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 8 minut
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com