PIERNIKI
WSKAZÓWKA
Pierniki najlepiej upiec kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
SKŁADNIKI
- 300g pszennej mąki extra tortowej
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/2 kostki (100 g) roztopionego tłuszczu (masło lub margaryna)
- można dodać kakao, jeśli pierniczki mają być ciemniejsze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą (najprościej w malakserze)
- Blat posypać mąką i rozwałkować przygotowane ciasto na grubość ok. 0,5 cm
- Wycinać foremkami pierniczki
- Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok. 10 minut, do momentu, aż zarumienią się
- Udekorować według pomysłu