PIERNIKI

WSKAZÓWKA

Pierniki najlepiej upiec kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później. Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

SKŁADNIKI
  • 300g pszennej mąki extra tortowej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 kostki (100 g) roztopionego tłuszczu (masło lub margaryna)
  • można dodać kakao, jeśli pierniczki mają być ciemniejsze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą (najprościej w malakserze)
  • Blat posypać mąką i rozwałkować przygotowane ciasto na grubość ok. 0,5 cm
  • Wycinać foremkami pierniczki
  • Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok. 10 minut, do momentu, aż zarumienią się
  • Udekorować według pomysłu