KRUCHE CIASTO Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE PLACKI
  • 500 g mąki pszennej extra
  • 50 g (3 łyżki) cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 200 g tłuszczu (100 g masła, 100 g margaryny)
  • 1 łyżka śmietany
SKŁADNIKI NA MASĘ
  • kostka masła (250 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400 g masy kajmakowej
  • 90 g migdałów bez skórki
  • 140 g orzechów (mogą być laskowe i włoskie)
  • 430 g wędzonych śliwek

DODATKOWE SKŁADNIKI
  • ok. 3 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • zmielone orzechy do posypania po wierzchu ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUCHYCH, OKRĄGŁYCH PLACKÓW
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 6 kawałków
  • Na papierze do pieczenia odrysować okręgi za pomocą dna od formy na tartę (każdy okrąg na kolejnym kawałku papieru)
  • Każdą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Można na rozwałkowane ciasto położyć dno od formy i odciąć nadmiar ciasta Powstanie równe koło
  • Osobno piec każdy placek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut
  • Każdy placek ma leżeć na papierze do pieczenia. Ułożyć kolejno jeden na drugim, przykryć całość ściereczką i odstawić do momentu przygotowania masy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
  • Miękkie masło włożyć do miski i ubić na puszystą masę
  • cały czas mieszając dodawać partiami serek mascarpone oraz masę kajmakową
  • Następnie dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać
  • Dodać posiekane orzechy, migdały oraz śliwki
  • Ponownie dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Pierwszy upieczony kruchy placek posmarować powidłami, a każdy kolejny przygotowaną masą
  • Ostatni krążek należy zostawić nieposmarowany
  • Całość przykryć ściereczką
  • Następnie położyć deskę i coś ciężkiego np. garnek z kamieniem lub miskę z owocami
  • Odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie można posmarować górę ciasta pozostałą masą oraz posypać zmielonymi orzechami i/lub migdałami
  • Ciasto najlepsze jest po kilku dniach
WSKAZÓWKI

1. Jeśli masa zostanie, można przełożyć ją do woreczka i zamrozić.

2. Przygotowane ciasto również można schować do woreczka i zamrozić.

3. Jeśli po dodaniu soku z cytryny masa zważy się, należy wlać do osobnego garnka trochę wody zagotować ją, umieścić miskę z masą nad parą i miksować. Powinna powstać jednolita gładka konsystencja.