KRUCHE CIASTO Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE PLACKI
- 500 g mąki pszennej extra
- 50 g (3 łyżki) cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 200 g tłuszczu (100 g masła, 100 g margaryny)
- 1 łyżka śmietany
SKŁADNIKI NA MASĘ
- kostka masła (250 g)
- 250 g serka mascarpone
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 400 g masy kajmakowej
- 90 g migdałów bez skórki
- 140 g orzechów (mogą być laskowe i włoskie)
- 430 g wędzonych śliwek
DODATKOWE SKŁADNIKI
- ok. 3 czubate łyżki powideł śliwkowych
- zmielone orzechy do posypania po wierzchu ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUCHYCH, OKRĄGŁYCH PLACKÓW
- Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 6 kawałków
- Na papierze do pieczenia odrysować okręgi za pomocą dna od formy na tartę (każdy okrąg na kolejnym kawałku papieru)
- Każdą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Można na rozwałkowane ciasto położyć dno od formy i odciąć nadmiar ciasta Powstanie równe koło
- Osobno piec każdy placek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut
- Każdy placek ma leżeć na papierze do pieczenia. Ułożyć kolejno jeden na drugim, przykryć całość ściereczką i odstawić do momentu przygotowania masy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
- Miękkie masło włożyć do miski i ubić na puszystą masę
- cały czas mieszając dodawać partiami serek mascarpone oraz masę kajmakową
- Następnie dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać
- Dodać posiekane orzechy, migdały oraz śliwki
- Ponownie dobrze wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Pierwszy upieczony kruchy placek posmarować powidłami, a każdy kolejny przygotowaną masą
- Ostatni krążek należy zostawić nieposmarowany
- Całość przykryć ściereczką
- Następnie położyć deskę i coś ciężkiego np. garnek z kamieniem lub miskę z owocami
- Odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie można posmarować górę ciasta pozostałą masą oraz posypać zmielonymi orzechami i/lub migdałami
- Ciasto najlepsze jest po kilku dniach
WSKAZÓWKI
1. Jeśli masa zostanie, można przełożyć ją do woreczka i zamrozić.
2. Przygotowane ciasto również można schować do woreczka i zamrozić.
3. Jeśli po dodaniu soku z cytryny masa zważy się, należy wlać do osobnego garnka trochę wody zagotować ją, umieścić miskę z masą nad parą i miksować. Powinna powstać jednolita gładka konsystencja.