Składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Powinna powstać zwarta, jednolita, gładka kula
Wstawić do lodówki na 30 minut
Blaszkę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać mąką
Następnie wylepić blaszkę przygotowanym ciastem
Przed wstawieniem do piekarnika, nakłuć ciasto dość gęsto widelcem.
Piec 10-15 minut w 200 stopniach
Odstawić do przestygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
W misce umieścić 1/2 l mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy
Całość dokładnie wymieszać
Resztę mleka przelać do garnka, dolać wymieszane wcześniej składniki i gotować na małym ogniu do momentu aż całość zgęstnieje jak budyń. Najlepiej co chwilę mieszać, żeby nie było grudek. Jeśli się pojawią, zmiksować całość blenderem
Odstawić do przestygnięcia
Następnie dodać serek i ponownie dokładnie wymieszać
Wstawić do lodówki na 2 godziny
PRZYGOTOWANIE GRUSZEK
gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość grube plastry (połówkę na pół)
Następnie umieścić gruszki w garnku dolać 2 szklanki wody, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki likieru amaretto oraz sok z połowy cytryny
Owoce gotować 5 minut. Jeśli gruszki są bardzo twarde to gotować dłużej. Gruszki nie mogą być za miękkie
Odstawić do przestygnięcia
PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI
Na upieczony spód wyłożyć krem, poukładać kawałki gruszek
Wstawić do lodówki na kilka godzin
Przed podaniem ciasta, można zetrzeć kawałek czekolady i posypać po wierzchu