Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i narysować dwa okręgi, każdy o średnicy ok. 21 cm
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Białka umieścić w misce, dodać sól. Ubić na sztywną pianę
Na końcu dodać drobniutko posiekane migdały
Następnie delikatnie wmieszać je w białka za pomocą szpatułki
Przygotowaną masę białkowo-migdałową rozsmarować na wcześniej narysowanych okręgach
Piec około 15-20 minut, do momentu aż blaty będą rumiane. Upieczone blaty odstawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
W misce umieścić żółtka, słodką śmietanę, cukier oraz likier Amaretto
Składniki ubijać na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą)
Gdy masa będzie puszysta i zgęstnieje, zdjąć miskę z garnka i umieścić w zimnej wodzie. Mieszać od czasu do czasu. Masa jajeczna musi być całkowicie zimna
Masło umieścić w misce. Podczas ubijania, dodawać stopniowo ostudzoną masę żółtkową. Musi być jednolita i gładka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
Pierwszy blat położyć na paterze i posmarować 1/3 masy
Następnie przykryć drugim blatem
Wierzch i boki posmarować pozostałą masą
Na końcu cały torcik obłożyć wcześniej uprażonymi płatkami migdałów
Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej odstawić na całą noc. Torcik można mrozić!
Przed podaniem, należy go wcześniej wyciągnąć, jeśli chcemy, żeby masa była bardziej miękka
WSKAZÓWKA
Jeśli masa zważy się podczas przygotowywania, należy umieścić miskę z masą nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać, do momentu, aż stanie się gładka