TORCIK KOKOSOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI DO NAKROPKI BISZKOPTU
  • 200 ml likieru kokosowego
  • 200 ml wody 
DODATKOWO
  • ok. 30-40 g czekolady deserowej startej na tarce o malutkich oczkach
  • kokos do przygotowania dekoracji (Wywiercić dziurki w kokosie, zlać płyn do szklanki, rozłupać na kawałki i za pomocą obieraka do warzyw zrobić cienkie, szerokie płatki. Resztę można zmielić na wiórki)
SKŁADNIKI NA KOKOSOWY KREM
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2/3 szklanki przesianego przez sitko cukru pudru
  • 5 łyżek likieru kokosowego 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU
  • Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. (W przepisie forma o średnicy 18,5 cm. Może być większa ok. 22 cm, wtedy ciasto będzie niższe. Boki nie były wyłożone papierem i trochę ciasto przykleiło się do brzegów. Następnym razem wyłożę papierem również boki dla porównania, może jednak będzie lepiej.)
  • Mąki przesiać
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy piana zacznie robić się sztywna, partiami dodawać cukier
  • Nie przerywając miksowania, dodawać żółtka jedno po drugim
  • Zmniejszyć obroty na najniższe i powoli wsypywać przesiane mąki. Dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 35-40 minut (lub do suchego patyczka)
  • Gorące ciasto wyciągnąć z piekarnika i opuścić je w formie na podłogę lub na blat z wysokości ok 50-60 cm
  • Odstawić do całkowitego wystygnięcia
UWAGA!

Dopiero teraz można oddzielać biszkopt od formy i ostrym nożem przekroić go na trzy części.

WSKAZÓWKA 1.

W przepisie miarką była szklanka o pojemności 240 ml.

WSKAZÓWKA 2.

Zabieg opuszczania ciasta z wysokości wykonuje się po to, aby biszkopt nie opadł.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NAKROPKI
  • Składniki umieścić w miseczce i wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
  • Śmietankę przelać do miski i ubijać do momentu, aż zacznie robić się gęsta
  • Następnie dodawać partiami serki mascarpone miksując na najniższych obrotach
  • Dodać przesiany cukier puder i na końcu likier. Całość dokładnie wymieszać
  • 1/3 masy odłożyć do dekoracji boków i wierzchu tortu
  • Do pozostałej części masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
  • Pierwszy krążek biszkoptu położyć na blacie
  • Nasączyć go przygotowaną nakropką (mniej obficie niż kolejne, żeby nie rozpadł się podczas przenoszenia) i wyłożyć na niego połowę masy z wiórkami, posypać startą czekoladą
  • Następnie położyć kolejny krążek z biszkoptu, tym razem mocniej nakropić przygotowanym likierem z wodą
  • Wyłożyć pozostałą część kremu i ponownie oprószyć startą czekoladą
  • Na wierzch położyć ostatni biszkopt, troszkę nakropić
  • Boki i wierzch tortu udekorować masą bez wiórków
  • Ozdobić płatkami kokosowymi
  • Przygotowany torcik przełożyć na paterę i odstawić do lodówki na 1-2 godziny