SKŁADNIKI
- 4 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- 7-8 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny; świeże truskawki
TORCIK POMARAŃCZOWY Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
- 4 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- 7-8 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny; świeże truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się miąższu oraz pestek i przelać do rondla
- Dodać cukier, żelatynę i sok z cytryny. Całość dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu do momentu zagotowania się soku
- Gdy mieszanka troszkę przestygnie dodać śmietankę i chwilę miksować blenderem
- Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na plasterki
- Foremkę o średnicy 21 cm wyłożyć folią spożywczą. Owoce ułożyć w foremce
- Wlać przygotowany sok z żelatyną
- Włożyć do lodówki na kilka godzin