TORT TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI NA MAŁY BISZKOPT
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ
  • 500 g świeżych truskawek
  • 90 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU
  • Białka ubić na sztywno.
  • Osobno ubić żółtka z cukrem za pomocą miksera.
  • Gdy żółtka z cukrem będą puszystą masą, dodać mąkę (przesianą przez sito) i proszek do pieczenia.
  • Na końcu dodać ubite białka.
  • Wymieszać je delikatnie łyżką z resztą składników.
  • Piec ok. 30-40 minut w 180°C lub do suchego patyczka
WSKAZÓWKA
  • Tort został zrobiony w formie okrągłej o średnicy 20 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY TRUSKAWKOWEJ
  • Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki i zmielić blenderem
  • Do zmiksowanych owoców dodać cukier puder oraz śmietankę
  • Jedną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i przestudzoną dolać do truskawek, a drugą rozpuścić w 1/2 szklanki i również dolać do owoców
  • Na upieczony biszkopt wylać przygotowaną masę i wstawić do lodówki na kilka godzin
  • Gotowy tort wyciągnąć z formy i udekorować truskawkami