Cornetti z kremem pistacjowym

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWO-FRANCUSKIE (ok. 24 rogaliki)

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)

DODATKOWO

  • krem pistacjowy
  • orzeszki pistacjowe do posypania (jeśli rogaliki będą lukrowane)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA

  • Zrobić zaczyn. Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru, rozetrzeć do momentu aż będą płynne, dolać ciepłe mleko, dosypać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości i odstawić na 10 minut Mąkę pszenną przesiać do miski
  • Dodać pozostałą ilość cukru, szczyptę soli, jajko, ekstrakt z wanilii, gotowy zaczyn.
  • Na końcu dodać 30 g roztopionego masła Wyrobić ciasto.
  • Jeśli będzie się lepić, wyjąć na blat oprószony mąką, uformować z niego prostokąt.
  • Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. (Krótsze boki to góra i dół)
  • Pozostałą ilość masła (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście pozostawiając ok. 1/2 cm marginesu wokół.
  • Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła wcześniejsze złożenia
  • Delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania
  • Ponownie złożyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
  • Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć 3 razy.
  • Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc
  • Ciasto należy wyjąć 30 minut przed przygotowywaniem rogalików

NASTĘPNEGO DNIA

  • Blat oprószyć mąką.
  • Przygotowane, wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm.
  • Przeciąć je na pół. Powstaną dwa prostokąty o wymiarach 60 x 15 cm
  • Za pomocą nożyka do pizzy, pokroić każdy z prostokątów na trójkąty.
  • Na każdym kawałku, rozsmarować krem.
  • Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Układać przygotowane rogaliki w większych odstępach.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • Przed włożeniem do piekarnika, każdy rogalik, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem
  • Piec około 15 minut, do momentu, aż będą rumiane
  • Wyjąć, można polukrować i posypać posiekanymi orzeszkami