Cornetti z kremem pistacjowym
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWO-FRANCUSKIE (ok. 24 rogaliki)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)
DODATKOWO
- krem pistacjowy
- orzeszki pistacjowe do posypania (jeśli rogaliki będą lukrowane)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Zrobić zaczyn. Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru, rozetrzeć do momentu aż będą płynne, dolać ciepłe mleko, dosypać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości i odstawić na 10 minut Mąkę pszenną przesiać do miski
- Dodać pozostałą ilość cukru, szczyptę soli, jajko, ekstrakt z wanilii, gotowy zaczyn.
- Na końcu dodać 30 g roztopionego masła Wyrobić ciasto.
- Jeśli będzie się lepić, wyjąć na blat oprószony mąką, uformować z niego prostokąt.
- Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. (Krótsze boki to góra i dół)
- Pozostałą ilość masła (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście pozostawiając ok. 1/2 cm marginesu wokół.
- Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła wcześniejsze złożenia
- Delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania
- Ponownie złożyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
- Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć 3 razy.
- Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc
- Ciasto należy wyjąć 30 minut przed przygotowywaniem rogalików
NASTĘPNEGO DNIA
- Blat oprószyć mąką.
- Przygotowane, wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm.
- Przeciąć je na pół. Powstaną dwa prostokąty o wymiarach 60 x 15 cm
- Za pomocą nożyka do pizzy, pokroić każdy z prostokątów na trójkąty.
- Na każdym kawałku, rozsmarować krem.
- Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Układać przygotowane rogaliki w większych odstępach.
- Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Przed włożeniem do piekarnika, każdy rogalik, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem
- Piec około 15 minut, do momentu, aż będą rumiane
- Wyjąć, można polukrować i posypać posiekanymi orzeszkami