TIRAMISU

SKŁADNIKI

  • 3 żółtka
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 500 g serka Mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 białka
  • sok z ½ cytryny
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • ok. 300 ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • czekolada deserowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W kawiarce zaparzyć mocną kawę i odstawić do wystygnięcia.
  • Białka z sokiem z cytryny ubić na sztywno.
  • Żółtka ubić z cukrem. Następnie dodać serek Mascarpone oraz olejek migdałowy. Składniki połączyć ze sobą.
  • Dodać śmietankę i ponownie całość miksować. Na końcu dodać ubite białka.
  • Całość miksować do momentu aż powstanie gładka masa.
  • Spód naczynia wyłożyć cienką warstwą przygotowanej masy.
  • Biszkopty moczyć w kawie i układać w naczyniu jeden obok drugiego.
  • Ponownie wyłożyć masę.
  • Następnie powtórzyć czynność z biszkoptami.
  • Wierzch przykryć sporą częścią przygotowanej masy.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie posypać po wierzchu przygotowanego tiramisu.
  • UWAGA! Z podanych składników wyjdzie troszkę więcej masy, z której można przygotować desery tiramisu w szklaneczkach.