TIRAMISU
SKŁADNIKI
- 3 żółtka
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 500 g serka Mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 białka
- sok z ½ cytryny
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów do tiramisu
- ok. 300 ml mocnej kawy
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- czekolada deserowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W kawiarce zaparzyć mocną kawę i odstawić do wystygnięcia.
- Białka z sokiem z cytryny ubić na sztywno.
- Żółtka ubić z cukrem. Następnie dodać serek Mascarpone oraz olejek migdałowy. Składniki połączyć ze sobą.
- Dodać śmietankę i ponownie całość miksować. Na końcu dodać ubite białka.
- Całość miksować do momentu aż powstanie gładka masa.
- Spód naczynia wyłożyć cienką warstwą przygotowanej masy.
- Biszkopty moczyć w kawie i układać w naczyniu jeden obok drugiego.
- Ponownie wyłożyć masę.
- Następnie powtórzyć czynność z biszkoptami.
- Wierzch przykryć sporą częścią przygotowanej masy.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie posypać po wierzchu przygotowanego tiramisu.
- UWAGA! Z podanych składników wyjdzie troszkę więcej masy, z której można przygotować desery tiramisu w szklaneczkach.