CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI

  • 450 g startej na małych oczkach marchewki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
  • 120 g włoskich orzechów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 330 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 4 średniej wielkości jaja

SKŁADNIKI NA MASĘ

  • Ok. 200 g serka Mascarpone
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Garść orzechów włoskich, pokrojonych na mniejsze kawałki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY

  • W misce łączymy ze sobą serek, śmietankę, kajmak i sok z cytryny. Nie ma być grudek!
  • Dodajemy kawałki orzechów. Mieszamy za pomocą szpatułki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Okrągłą formę o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
  • W jednej misce mieszamy: startą marchew, rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól
  • Ubijamy olej z cukrem i jajami do momentu uzyskania gładkiej masy.
  • Dodajemy sypkie produkty i mieszamy.
  • Gdy masa będzie gładka, dodajemy produkty z miski z marchewką.
  • Całość dobrze łączymy ze sobą za pomocą szpatułki.
  • Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę lub do suchego patyczka.
  • Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Ostrym, długim nożem przecinamy upieczone ciasto na pół, tak, żeby powstały dwa krążki.
  • Jeden krążek smarujemy połową przygotowanej masy, przykrywamy drugą częścią.
  • Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy.
  • Można udekorować połówkami orzechów, wiórkami kokosowymi lub cynamonem.