CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI
- 450 g startej na małych oczkach marchewki
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 120 g włoskich orzechów pokrojonych na mniejsze kawałki
- 300 g mąki pszennej
- 330 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 200 g oleju rzepakowego
- 4 średniej wielkości jaja
SKŁADNIKI NA MASĘ
- Ok. 200 g serka Mascarpone
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki kajmaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Garść orzechów włoskich, pokrojonych na mniejsze kawałki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
- W misce łączymy ze sobą serek, śmietankę, kajmak i sok z cytryny. Nie ma być grudek!
- Dodajemy kawałki orzechów. Mieszamy za pomocą szpatułki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Okrągłą formę o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
- W jednej misce mieszamy: startą marchew, rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól
- Ubijamy olej z cukrem i jajami do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy sypkie produkty i mieszamy.
- Gdy masa będzie gładka, dodajemy produkty z miski z marchewką.
- Całość dobrze łączymy ze sobą za pomocą szpatułki.
- Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę lub do suchego patyczka.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Ostrym, długim nożem przecinamy upieczone ciasto na pół, tak, żeby powstały dwa krążki.
- Jeden krążek smarujemy połową przygotowanej masy, przykrywamy drugą częścią.
- Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy.
- Można udekorować połówkami orzechów, wiórkami kokosowymi lub cynamonem.