BUŁKI DO BURGERÓW

SKŁADNIKI

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • Sezam: czarny i/lub biały

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

  • Drożdże utrzeć z łyżką cukru
  • Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki
  • Zostawić do wyrośnięcia
  • Do miski przesiać mąkę
  • Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do mąki
  • Dodać również 2 jajka, resztę cukru, rozpuszczone masło i wodę
  • Ciasto wyrobić do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i miski, następnie przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  • Z wyrośniętego ciasta odrywać mniejsze kawałki, następnie należy uformować wałki o długości ok. 30 cm
  • Wałki zawinąć w kształt wianka
  • Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Każdą bułkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem
  • Piec w temperaturze 170º C do czasu aż bułki będą rumiane.
  • Najlepiej sprawdzić czy bułki są upieczone drewnianym patyczkiem do szaszłyków.