BUŁKI DO BURGERÓW
SKŁADNIKI
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
- Sezam: czarny i/lub biały
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże utrzeć z łyżką cukru
- Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki
- Zostawić do wyrośnięcia
- Do miski przesiać mąkę
- Gdy zaczyn wyrośnie dodać go do mąki
- Dodać również 2 jajka, resztę cukru, rozpuszczone masło i wodę
- Ciasto wyrobić do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i miski, następnie przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
- Z wyrośniętego ciasta odrywać mniejsze kawałki, następnie należy uformować wałki o długości ok. 30 cm
- Wałki zawinąć w kształt wianka
- Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdą bułkę posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem
- Piec w temperaturze 170º C do czasu aż bułki będą rumiane.
- Najlepiej sprawdzić czy bułki są upieczone drewnianym patyczkiem do szaszłyków.