SAJGONKI TAJSKIE
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego (może być mięso z indyka, kurczaka lub wieprzowe)
- 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 100 g makaronu ryżowego nitek, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- 1 łyżka startych w moździerzu liści limonki Kaffir
- 20 g przyprawy kuchni tajskiej
- 100 g wody wymieszane z 1 łyżką bulionu warzywnego ze słoiczka
- Biała część pora pokrojona na cienkie kawałki
Dodatkowo
- Arkusze ciasta na tajskie sajgonki (dostępne przez Internet lub w sklepach z azjatycką żywnością)
- olej do smażenia
- Sos słodki chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mięso umieścić w misce, dodać wodę z bulionem. Całość zagnieść do czasu, aż produkty dobrze połączą się ze sobą.
- Dodać przyprawę, imbir, liście limonki, marchewkę, pora oraz ugotowany makaron pokrojony na mniejsze kawałki.
- Całość dobrze wymieszać.
- Przygotowane sajgonki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do czasu, aż będą złociste.
- Podawać z sosem słodkim chili.