SAJGONKI TAJSKIE

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego (może być mięso z indyka, kurczaka lub wieprzowe)
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 100 g makaronu ryżowego nitek, ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżka startych w moździerzu liści limonki Kaffir
  • 20 g przyprawy kuchni tajskiej
  • 100 g wody wymieszane z 1 łyżką bulionu warzywnego ze słoiczka
  • Biała część pora pokrojona na cienkie kawałki

Dodatkowo

  • Arkusze ciasta na tajskie sajgonki (dostępne przez Internet lub w sklepach z azjatycką żywnością)
  • olej do smażenia
  • Sos słodki chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Mięso umieścić w misce, dodać wodę z bulionem. Całość zagnieść do czasu, aż produkty dobrze połączą się ze sobą.
  • Dodać przyprawę, imbir, liście limonki, marchewkę, pora oraz ugotowany makaron pokrojony na mniejsze kawałki.
  • Całość dobrze wymieszać.
  • Przygotowane sajgonki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do czasu, aż będą złociste.
  • Podawać z sosem słodkim chili.