BUŁKA DO KNYSZY

SKŁADNIKI (13 bułek, każda ma ok. 382 kcal)

  • 1300 g mąki tortowej pszennej extra
  • 8 g suchych drożdży instant (ok. 27 g świeżych)
  • 500 ml ciepłej wody
  • 500 ml mleka 2% lub 3,2 %
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • Jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • sezam
  • ząbki czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do dużej miski robota planetarnego wlać ciepłą wodę i mleko.
  • Dodać drożdże, cukier, sól oraz olej. Włączyć mikser, następnie dosypywać partiami mąkę. Ma powstać elastyczne ciasto.
  • Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, wyciągnąć je na blat posypany mąką.
  • Podzielić ciasto na kawałki o wadze ok. 170 gram. Każdy kawałek rozwałkować o wielkości 14 cm x 14 cm (grubość ok. 1 cm)
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przed pieczeniem każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać po wierzchu sezamem, lub posiekanym czosnkiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 10 - 15 minut.

Upieczone bułki podawać z ulubionymi warzywami (np. sałatą lodową, papryką, ogórkiem, pomidorem, cebulą, liśćmi rukoli, kukurydzą) i sosami (np. ostry z chili lub zrobiony z majonezu i keczupu czy czosnkowego, można też dodać usmażone kawałki kurczaka - wersja nie dla wegan)