BUŁKA DO KNYSZY
SKŁADNIKI (13 bułek, każda ma ok. 382 kcal)
- 1300 g mąki tortowej pszennej extra
- 8 g suchych drożdży instant (ok. 27 g świeżych)
- 500 ml ciepłej wody
- 500 ml mleka 2% lub 3,2 %
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- Jajko do posmarowania przed pieczeniem
- sezam
- ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużej miski robota planetarnego wlać ciepłą wodę i mleko.
- Dodać drożdże, cukier, sól oraz olej. Włączyć mikser, następnie dosypywać partiami mąkę. Ma powstać elastyczne ciasto.
- Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Gdy ciasto będzie gotowe, wyciągnąć je na blat posypany mąką.
- Podzielić ciasto na kawałki o wadze ok. 170 gram. Każdy kawałek rozwałkować o wielkości 14 cm x 14 cm (grubość ok. 1 cm)
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przed pieczeniem każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem. Można posypać po wierzchu sezamem, lub posiekanym czosnkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 10 - 15 minut.
Upieczone bułki podawać z ulubionymi warzywami (np. sałatą lodową, papryką, ogórkiem, pomidorem, cebulą, liśćmi rukoli, kukurydzą) i sosami (np. ostry z chili lub zrobiony z majonezu i keczupu czy czosnkowego, można też dodać usmażone kawałki kurczaka - wersja nie dla wegan)