KREM Z BIAŁYCH WARZYW W STYLU INDYJSKIM
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka (ok. 40 g)
- 500 g ziemniaków
- 2 pietruszki (ok. 150 g)
- 1 kalafior (900 g)
- Olej z pestek winogron (2 łyżki)
- Jasna część dość sporego pora (ok. 70)
- 1 mała cebula
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
Dodatkowo:
- Orzechy nerkowca
- Kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, korzenie pietruszki oraz różyczki kalafiora.
- Pora i cebulę pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka z ziemniakami i kalafiorem.
- Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać mleko kokosowe, bulion, starty korzeń imbiru, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy.
- Całość zmiksować na krem.
- Udekorować pokrojonymi drobno orzechami nerkowca oraz listkami kolendry
Porcja 300 ml bez orzechów nerkowca ma ok. 129 kcal