KREM Z BIAŁYCH WARZYW W STYLU INDYJSKIM

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka (ok. 40 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 pietruszki (ok. 150 g)
  • 1 kalafior (900 g)
  • Olej z pestek winogron (2 łyżki)
  • Jasna część dość sporego pora (ok. 70)
  • 1 mała cebula
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala

Dodatkowo:

  • Orzechy nerkowca
  • Kolendra

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, korzenie pietruszki oraz różyczki kalafiora.
  • Pora i cebulę pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć na oleju i przełożyć do garnka z ziemniakami i kalafiorem.
  • Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać mleko kokosowe, bulion, starty korzeń imbiru, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy.
  • Całość zmiksować na krem.
  • Udekorować pokrojonymi drobno orzechami nerkowca oraz listkami kolendry

Porcja 300 ml bez orzechów nerkowca ma ok. 129 kcal