PIECZEŃ RZYMSKA W DWÓCH ODSŁONACH

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
  • 23 g soli peklowej
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 jaja
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Olej rzepakowy
  • Pomidory suszone w oleju z żurawiną

Dodatkowo na wierzch:

  • Zmielone papryczki chili w oliwie z oliwek
  • 2 suszone, pokrojone pomidory do położenia na pieczeń i kilka owoców żurawiny + oliwa do posmarowania po wierzchu pieczeni

Dzień przed pieczeniem

  • Mięso zmielić przez maszynkę, dodać wodę, sól peklową, majeranek oraz czosnek.
  • Całość dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do lodówki na cały dzień i noc.

Kolejnego dnia

  • Do mięsa dodać podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą i pokrojone suszone pomidory. Całość dobrze wymieszać.
  • Mięsna masę podzielić na dwie części, następnie przełożyć do jednorazowych aluminiowych foremek.
  • Mokrymi rękami wyrównać górę mięsnej masy.
  • Wierzch jednej pieczeni posmarować pastą z papryczek chili, a na wierzch drugiej pieczeni poukładać pokrojone suszone pomidory i żurawinę, dodatkowo wierzch można posmarować olejem, który jest w słoiczku od pomidorów.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut