PIECZEŃ RZYMSKA W DWÓCH ODSŁONACH
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej (zmielonej)
- 23 g soli peklowej
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 4 jaja
- 5 łyżek bułki tartej
- Olej rzepakowy
- Pomidory suszone w oleju z żurawiną
Dodatkowo na wierzch:
- Zmielone papryczki chili w oliwie z oliwek
- 2 suszone, pokrojone pomidory do położenia na pieczeń i kilka owoców żurawiny + oliwa do posmarowania po wierzchu pieczeni
Dzień przed pieczeniem
- Mięso zmielić przez maszynkę, dodać wodę, sól peklową, majeranek oraz czosnek.
- Całość dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do lodówki na cały dzień i noc.
Kolejnego dnia
- Do mięsa dodać podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą i pokrojone suszone pomidory. Całość dobrze wymieszać.
- Mięsna masę podzielić na dwie części, następnie przełożyć do jednorazowych aluminiowych foremek.
- Mokrymi rękami wyrównać górę mięsnej masy.
- Wierzch jednej pieczeni posmarować pastą z papryczek chili, a na wierzch drugiej pieczeni poukładać pokrojone suszone pomidory i żurawinę, dodatkowo wierzch można posmarować olejem, który jest w słoiczku od pomidorów.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut