PAPRYKARZ WEGAŃSKI

SKŁADNIKI

  • 100 g białego ryżu
  • 400 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • Olej z pestek winogron
  • 1 duża marchewka
  • Ok. 15 cm pory
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 pomidory
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej na kostkę
  • 1 papryka grillowana z zalewy drobno pokrojona
  • 4 wędzone śliwki
  • 180 g wędzonego tofu
  • 2 łyżki sproszkowanej, wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól,
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ryż ugotować wraz z liśćmi laurowymi do momentu, aż ziarenka będą miękkie
  • Na większej patelni, na oleju podsmażyć startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną drobno porę
  • Ziarna ziela angielskiego zmielić i dodać do marchewki i pory
  • Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu
  • Gdy pora i marchewka będą podsmażone, dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, wędzone śliwki, czerwoną paprykę oraz paprykę z zalewy.
  • Całość gotować do czasu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Ze śliwek wyciągnąć pestki, następnie wszystko, co jest na patelni przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować. Gotową masę przełożyć z powrotem na patelnię
  • Dodać ryż (bez liści), pokrojone na małe kawałki tofu oraz wędzoną paprykę, sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
  • Odstawić na kilka godzin do lodówki.