PAPRYKARZ WEGAŃSKI
SKŁADNIKI
- 100 g białego ryżu
- 400 ml wody
- 2 liście laurowe
- Olej z pestek winogron
- 1 duża marchewka
- Ok. 15 cm pory
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 pomidory
- ½ czerwonej papryki pokrojonej na kostkę
- 1 papryka grillowana z zalewy drobno pokrojona
- 4 wędzone śliwki
- 180 g wędzonego tofu
- 2 łyżki sproszkowanej, wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól,
- Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż ugotować wraz z liśćmi laurowymi do momentu, aż ziarenka będą miękkie
- Na większej patelni, na oleju podsmażyć startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną drobno porę
- Ziarna ziela angielskiego zmielić i dodać do marchewki i pory
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu
- Gdy pora i marchewka będą podsmażone, dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, wędzone śliwki, czerwoną paprykę oraz paprykę z zalewy.
- Całość gotować do czasu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Ze śliwek wyciągnąć pestki, następnie wszystko, co jest na patelni przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować. Gotową masę przełożyć z powrotem na patelnię
- Dodać ryż (bez liści), pokrojone na małe kawałki tofu oraz wędzoną paprykę, sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
- Odstawić na kilka godzin do lodówki.