ZUPA DYNIOWA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I ORZECHAMI NERKOWCA

SKŁADNIKI

  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1200 g dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 3 łyżki bulionu drobiowego ze słoiczka, w wersji wege warzywny
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki chili

Dodatkowo

  • Gruszka
  • Miód np. wielokwiatowy lub lipowy
  • Natka pietruszki
  • Orzechy nerkowca

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, następnie dodać posiekany czosnek. Wymieszać
  • Dodać pokrojoną na mniejszą kostkę dynię. Całość wymieszać.
  • Dodać wodę, gotować do momentu, aż dynia będzie miękka.
  • Dodać mleko kokosowe.
  • Całość zmiksować blenderem.
  • Dodać bulion oraz przyprawy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.
  • Łyżkę miodu umieścić na teflonowej patelni. Chwilę poczekać, aż patelnia rozgrzej się.
  • Gruszkę pokroić na plastry. Na rozgrzany miód umieścić kawałki gruszki. Gdy owoc zmięknie, ściągnąć z patelni.
  • Zupę podawać z kawałkiem gruszki, pokrojoną natką pietruszki, pokrojonymi orzechami nerkowca oraz kawałkami pokrojonej świeżej papryczki chili.