ZUPA DYNIOWA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I ORZECHAMI NERKOWCA
SKŁADNIKI
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1200 g dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 3 łyżki bulionu drobiowego ze słoiczka, w wersji wege warzywny
- 1 puszka mleka kokosowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki chili
Dodatkowo
- Gruszka
- Miód np. wielokwiatowy lub lipowy
- Natka pietruszki
- Orzechy nerkowca
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, następnie dodać posiekany czosnek. Wymieszać
- Dodać pokrojoną na mniejszą kostkę dynię. Całość wymieszać.
- Dodać wodę, gotować do momentu, aż dynia będzie miękka.
- Dodać mleko kokosowe.
- Całość zmiksować blenderem.
- Dodać bulion oraz przyprawy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez chwilkę.
- Łyżkę miodu umieścić na teflonowej patelni. Chwilę poczekać, aż patelnia rozgrzej się.
- Gruszkę pokroić na plastry. Na rozgrzany miód umieścić kawałki gruszki. Gdy owoc zmięknie, ściągnąć z patelni.
- Zupę podawać z kawałkiem gruszki, pokrojoną natką pietruszki, pokrojonymi orzechami nerkowca oraz kawałkami pokrojonej świeżej papryczki chili.