TORT CARAMELLO
SKŁADNIKI (na 2 ciasta po 6 placków o śr. 19 cm)
- 100 gram masła
- 250 gram cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 1 łyżeczka octu
- 600 gram mąki
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA MASĘ DO CIASTA
- 1 puszka gotowej masy krówkowej (smak orzechowy)
- 1/2 kostki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Sodę połączyć z octem, wymieszać i odstawić na bok
- W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier. Chwilę pogotować i dodać miód. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać sodę wymieszaną z octem. Mieszać do momentu aż składniki będą miały złotawo-brązowy kolor. Ściągnąć garnek z ognia
- Mąkę przesiać do miski. Dodać zawartość rondla i jajka. Wymieszać i zagnieść ciasto
- Ciasto tak długo ugniatać aż będzie idealnie gładkie
- Gdy będzie gotowe podzielić je na 6 równych części i każdą cieniutko rozwałkować na papierze pergaminowym (na kształt prostokąta lub okrągły na grubość 2-3 mm)
- Najlepiej na rozwałkowane ciasto przyłożyć okrągłą foremkę i odciąć zbędne, nierówne kawałki, które powstały na bokach
- Każdy placek piec około 2-3 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
- Ciasto wystudzić
- Na placek położyć przygotowaną masę i równo rozsmarować po całej powierzchni
- Posypać zmielonymi orzechami. I tak postąpić z każdym kolejnym
- Wierzch i boki ciasta również posmarować masą, a następnie obficie posypać zmielonymi orzechami
Ciasto najsmaczniejsze jest jeśli poleży jeden dzień. Wtedy upieczone placki zmiękną pod wpływem masy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
- W misce ubijać masło, do momentu kiedy będzie puszyste (końcówki miksera tzw. świderki)
- Dodawać po łyżce gotową masę krówkową
- Miksować, aż powstanie gładka masa