BUTTER CHICKEN
Pierwszego dnia należy zrobić marynatę i przygotować kawałki kurczaka. Na drugi dzień resztę
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA
- 150 g naturalnego jogurtu
- 4 większe ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowe składniki
- 500 g kawałków kurczaka z udek (waga po odkrojeniu skóry i kostek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MIĘSA (dzień przed przygotowaniem potrawy)
- Należy pozbyć się kostek oraz skóry z kawałków mięsa.
- Mięso opłukać, żeby nie było pozostałości po kostkach i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Następnie pokroić udka na mniejsze kawałki, (na jeden lub dwa kęsy).
- Składniki na marynatę umieścić w misce, wymieszać.
- Dodać kawałki pokrojonego mięsa, następnie dobrze wymieszać w marynacie.
- Przykryć miskę i odstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia
SKŁADNIKI NA POTRAWĘ BUTTER CHICKEN
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 400 g pomidorów w puszcze bez skórek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- Ok. 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
Dodatkowo
- Garść orzechów nerkowca, drobno pokrojonych
- Kilka gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUTTER CHICKEN
- Na rozgrzanej patelni, na oleju usmażyć kawałki kurczaka. Tak, jak są w marynacie.
- Gdy kawałki mięsa będą miękkie, przełożyć je na talerz.
- Do „brudnej patelni” po mięsie, włożyć pokrojoną drobno cebulkę, starty imbir oraz pokrojony drobno czosnek. Jeśli została w misce marynata, przełożyć ją do cebuli, imbiru i czosnku.
- Całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
- Dodać pomidory i śmietankę. Wymieszać.
- Dodać sól, kmin, cynamon, garam masala, kurkumę i kolendrę. Na końcu dodać jogurt. Całość wymieszać.
- Przełożyć do pojemnika i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
- Mieszankę przełożyć z powrotem na patelnię, dodać wcześniej usmażonego kurczaka i chwilkę podgrzewać na małym ogniu.
- Dodać posiekane orzechy i świeżą kolendrę.
- Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. (Przepis na chlebek naan: https://maniasmakowania.pl/strona-glowna/798-chlebek-naan.html)