BUTTER CHICKEN

Pierwszego dnia należy zrobić marynatę i przygotować kawałki kurczaka. Na drugi dzień resztę

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA

  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowe składniki

  • 500 g kawałków kurczaka z udek (waga po odkrojeniu skóry i kostek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MIĘSA (dzień przed przygotowaniem potrawy)

  • Należy pozbyć się kostek oraz skóry z kawałków mięsa.
  • Mięso opłukać, żeby nie było pozostałości po kostkach i osuszyć na papierowym ręczniku.
  • Następnie pokroić udka na mniejsze kawałki, (na jeden lub dwa kęsy).
  • Składniki na marynatę umieścić w misce, wymieszać.
  • Dodać kawałki pokrojonego mięsa, następnie dobrze wymieszać w marynacie.
  • Przykryć miskę i odstawić do lodówki na noc.

Kolejnego dnia

SKŁADNIKI NA POTRAWĘ BUTTER CHICKEN

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
  • 3 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 g pomidorów w puszcze bez skórek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Ok. 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu

Dodatkowo

  • Garść orzechów nerkowca, drobno pokrojonych
  • Kilka gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUTTER CHICKEN

  • Na rozgrzanej patelni, na oleju usmażyć kawałki kurczaka. Tak, jak są w marynacie.
  • Gdy kawałki mięsa będą miękkie, przełożyć je na talerz.
  • Do „brudnej patelni” po mięsie, włożyć pokrojoną drobno cebulkę, starty imbir oraz pokrojony drobno czosnek. Jeśli została w misce marynata, przełożyć ją do cebuli, imbiru i czosnku.
  • Całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając.
  • Dodać pomidory i śmietankę. Wymieszać.
  • Dodać sól, kmin, cynamon, garam masala, kurkumę i kolendrę. Na końcu dodać jogurt. Całość wymieszać.
  • Przełożyć do pojemnika i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
  • Mieszankę przełożyć z powrotem na patelnię, dodać wcześniej usmażonego kurczaka i chwilkę podgrzewać na małym ogniu.
  • Dodać posiekane orzechy i świeżą kolendrę.
  • Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. (Przepis na chlebek naan: https://maniasmakowania.pl/strona-glowna/798-chlebek-naan.html)