CHLEBEK NAAN

SKŁADNIKI

  • 350 g pszennej mąki typ 450 + troszkę do podsypania
  • 125 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g naturalnego jogurtu, w wersji wege np. sojowy
  • 1 łyżka oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier i ciepłą wodę. Drożdże muszą zrobić się płynne.
  • Całość wymieszać i dodać do miski z mąką. Dodać również jogurt, olej, sól.
  • Zagnieść na gładkie ciasto.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na pół, połówki również na pół, a te części ponownie na pół. Powstanie 8 równych kawałków ciasta. Z każdej części zrobić kulkę.
  • Rozwałkować placki i odstawić na ok. 10 minut.
  • Na rozgrzanej suchej, teflonowej patelni smażyć każdy placek osobno, z dwóch stron, do czasu, aż będą przypieczone.
  • Chlebki można posmarować roztopionym masłem i posypać po wierzchu posiekanym drobno czosnkiem.
  • Świetnie pasują do potraw typu Butter chicken lub curry oraz do humusów lub dipów.