CHLEBEK NAAN
SKŁADNIKI
- 350 g pszennej mąki typ 450 + troszkę do podsypania
- 125 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 120 g naturalnego jogurtu, w wersji wege np. sojowy
- 1 łyżka oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier i ciepłą wodę. Drożdże muszą zrobić się płynne.
- Całość wymieszać i dodać do miski z mąką. Dodać również jogurt, olej, sól.
- Zagnieść na gładkie ciasto.
- Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na pół, połówki również na pół, a te części ponownie na pół. Powstanie 8 równych kawałków ciasta. Z każdej części zrobić kulkę.
- Rozwałkować placki i odstawić na ok. 10 minut.
- Na rozgrzanej suchej, teflonowej patelni smażyć każdy placek osobno, z dwóch stron, do czasu, aż będą przypieczone.
- Chlebki można posmarować roztopionym masłem i posypać po wierzchu posiekanym drobno czosnkiem.
- Świetnie pasują do potraw typu Butter chicken lub curry oraz do humusów lub dipów.