DŻEM Z WINOGRON Z KORZENNYMI PRZYPRAWAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI

  • Ok. 2200 ciemnych winogron
  • 500 g cukru
  • 5 roztartych goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Owoce umyć i przełożyć do teflonowego garnka.
  • Gotować do czasu, aż owoce puszczą sok i rozgotują się.
  • Następnie całość przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
  • Przetartą pulpę z owoców przełożyć z powrotem do garnka.
  • Dodać przyprawy i cukier.
  • Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Wyłączyć ogień, następnie dodać galaretki.
  • Całość mieszać do czasu, aż galaretki dobrze połączą się z owocami.
  • Dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, do czasu, aż przestygnie.
  • Pasteryzować w temp. ok. 130 stopni przez ok. 1 h.
  • Dżem idealny jest do jogurtów, owsianek, koktajli, sosów czy deserów.