DŻEM Z WINOGRON Z KORZENNYMI PRZYPRAWAMI I GALARETKĄ
SKŁADNIKI
- Ok. 2200 ciemnych winogron
- 500 g cukru
- 5 roztartych goździków
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Owoce umyć i przełożyć do teflonowego garnka.
- Gotować do czasu, aż owoce puszczą sok i rozgotują się.
- Następnie całość przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
- Przetartą pulpę z owoców przełożyć z powrotem do garnka.
- Dodać przyprawy i cukier.
- Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Wyłączyć ogień, następnie dodać galaretki.
- Całość mieszać do czasu, aż galaretki dobrze połączą się z owocami.
- Dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, do czasu, aż przestygnie.
- Pasteryzować w temp. ok. 130 stopni przez ok. 1 h.
- Dżem idealny jest do jogurtów, owsianek, koktajli, sosów czy deserów.