DŻEM Z WINOGRON

SKŁADNIKI (8 słoiczków ok. 330 ml każdy)

  • ok. 3 kg ciemnych winogron
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (60 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g cukru
  • 400 g cukru żelującego 2:1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Owoce umyć i przełożyć do teflonowego garnka.
  • Gotować do czasu, aż owoce puszczą sok i rozgotują się.
  • Następnie przetrzeć całość przez sito, żeby pozbyć się pestek.
  • Przetartą pulpę z owoców przełożyć z powrotem do garnka.
  • Dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz cukry.
  • Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, do czasu, aż przestygną.
  • Pasteryzować w temp. ok. 130 stopni przez ok. 1 h.
  • Dżem idealny jest do jogurtów, owsianek, koktajli, sosów czy deserów.