DŻEM Z WINOGRON
SKŁADNIKI (8 słoiczków ok. 330 ml każdy)
- ok. 3 kg ciemnych winogron
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (60 g)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g cukru
- 400 g cukru żelującego 2:1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Owoce umyć i przełożyć do teflonowego garnka.
- Gotować do czasu, aż owoce puszczą sok i rozgotują się.
- Następnie przetrzeć całość przez sito, żeby pozbyć się pestek.
- Przetartą pulpę z owoców przełożyć z powrotem do garnka.
- Dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz cukry.
- Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, do czasu, aż przestygną.
- Pasteryzować w temp. ok. 130 stopni przez ok. 1 h.
- Dżem idealny jest do jogurtów, owsianek, koktajli, sosów czy deserów.