PODGRZYBKI W ZALEWIE OCTOWEJ

SKŁADNIKI

  • Grzyby podgrzybki

SKŁADNIKI NA ZALEWĘ (na 4 słoiczki)

  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • Ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz w ziarnach
  • Liście laurowe
  • Gorczyca
  • Mała cebulka np. szalotka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i solą.

Grzyby obrać, opłukać i gotować 5 minut w osobnym garnku.

Po obgotowaniu, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.

Do wyparzonych słoiczków włożyć kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu oraz kilka plasterków cieniutko pokrojonej małej cebulki (np. szalotki) oraz liść laurowy.

Obgotowane grzybki umieścić w słoiczku, można na górę dać ponownie cebulkę i kilka ziarenek gorczycy.

Zakręcić słoiczki i obrócić do góry dnem na ok. 30 minut.