PODGRZYBKI W ZALEWIE OCTOWEJ
SKŁADNIKI
- Grzyby podgrzybki
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ (na 4 słoiczki)
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki octu 10%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- Ziarna ziela angielskiego
- Pieprz w ziarnach
- Liście laurowe
- Gorczyca
- Mała cebulka np. szalotka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
Grzyby obrać, opłukać i gotować 5 minut w osobnym garnku.
Po obgotowaniu, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.
Do wyparzonych słoiczków włożyć kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu oraz kilka plasterków cieniutko pokrojonej małej cebulki (np. szalotki) oraz liść laurowy.
Obgotowane grzybki umieścić w słoiczku, można na górę dać ponownie cebulkę i kilka ziarenek gorczycy.
Zakręcić słoiczki i obrócić do góry dnem na ok. 30 minut.