DŻEM ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I KORZENNYMI PRZYPRAWAMI
SKŁADNIKI
- Ok. 3 kg śliwek węgierek, umytych i wypestkowanych
- 300 ml wody
- 100 g mlecznej czekolady
- Ok. 120-150 g cukru
- 1 płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- sok z ½ cytryny
- 50 g żelfixu 3:1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyte i wypestkowane śliwki umieścić w teflonowym garnku, dolać wodę.
- Gotować do czasu, aż większość owoców rozgotuje się.
- Dodać czekoladę, mieszać do czasu, aż czekolada rozpuści się w owocach.
- Dodać cukier oraz kardamon, cynamon i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać.
- Na końcu dodać żelfix. Ponownie całość wymieszać.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
- Pasteryzować w piekarniku w temp. 140 stopni przez około 1 godzinę. Po kilku godzinach czynność powtórzyć.