DŻEM ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I KORZENNYMI PRZYPRAWAMI

SKŁADNIKI

  • Ok. 3 kg śliwek węgierek, umytych i wypestkowanych
  • 300 ml wody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • Ok. 120-150 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • sok z ½ cytryny
  • 50 g żelfixu 3:1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Umyte i wypestkowane śliwki umieścić w teflonowym garnku, dolać wodę.
  • Gotować do czasu, aż większość owoców rozgotuje się.
  • Dodać czekoladę, mieszać do czasu, aż czekolada rozpuści się w owocach.
  • Dodać cukier oraz kardamon, cynamon i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać.
  • Na końcu dodać żelfix. Ponownie całość wymieszać.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
  • Pasteryzować w piekarniku w temp. 140 stopni przez około 1 godzinę. Po kilku godzinach czynność powtórzyć.