SAMOSA

SKŁADNIKI

  • Ciasto filo (1 opakowanie)
  • Olej
  • 2 łyżki zmielonej kolendry
  • 1 duża cebula
  • Ok. 5 cm korzenia imbiru
  • Ok. 6 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 papryka chili drobno pokrojona
  • 150 g zielonego groszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • Woda
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na oleju podsmażyć kolendrę.
  • Dodać drobno pokrojoną cebulę i starty imbir.
  • Ziemniaki oraz marchewkę pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli z imbirem.
  • Na końcu dodać groszek, papryczkę chili, sól i przyprawę Garam Masala.
  • Całość zalać wodą do wysokości warzyw i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Odparować nadmiar płynu.
  • Dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.
  • Ciasto filo pokroić na szersze paski. Farsz nałożyć na początku długiego prostokąta z ciasta. Ciasto zwilżyć wodą za pomocą pędzelka lub palcami. Zawinąć pierożek. Można na jeden pierożek wykorzystać 2 arkusze ciasta, wtedy lepiej trzyma się farsz i samosy są bardzo chrupiące.
  • Samosy smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Usmażone pierożki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z sosem słodkim chili, ulubionym dipem lub sosem jogurtowym.