SAMOSA
SKŁADNIKI
- Ciasto filo (1 opakowanie)
- Olej
- 2 łyżki zmielonej kolendry
- 1 duża cebula
- Ok. 5 cm korzenia imbiru
- Ok. 6 średnich ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 papryka chili drobno pokrojona
- 150 g zielonego groszku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- Woda
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na oleju podsmażyć kolendrę.
- Dodać drobno pokrojoną cebulę i starty imbir.
- Ziemniaki oraz marchewkę pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli z imbirem.
- Na końcu dodać groszek, papryczkę chili, sól i przyprawę Garam Masala.
- Całość zalać wodą do wysokości warzyw i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Odparować nadmiar płynu.
- Dodać sok z cytryny. Całość wymieszać.
- Ciasto filo pokroić na szersze paski. Farsz nałożyć na początku długiego prostokąta z ciasta. Ciasto zwilżyć wodą za pomocą pędzelka lub palcami. Zawinąć pierożek. Można na jeden pierożek wykorzystać 2 arkusze ciasta, wtedy lepiej trzyma się farsz i samosy są bardzo chrupiące.
- Samosy smażyć na rozgrzanym oleju.
- Usmażone pierożki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z sosem słodkim chili, ulubionym dipem lub sosem jogurtowym.