CYNAMONKI
CIASTO NALEŻY PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWO-FRANCUSKIE (ok. 34 cynamonki)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 120 g masła
- 80 g cukru (6 łyżek)
- 2 czubate łyżki cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do rondelka włożyć masło, gdy się rozpuści, dodać cukier i cynamon, całość wymieszać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Zrobić zaczyn. Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru, rozetrzeć do momentu aż będą płynne, dolać ciepłe mleko, dosypać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości i odstawić na 10 minut
- Mąkę pszenną przesiać do miski
- Dodać pozostałą ilość cukru, szczyptę soli, jajko, ekstrakt z wanilii, gotowy zaczyn. Na końcu dodać 30 g roztopionego masła
- Wyrobić ciasto. Jeśli będzie się lepić, wyjąć na blat oprószony mąką.
- Z ciasta uformować prostokąt. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki
- Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. (Krótsze boki to góra i dół) Pozostałą ilość masła (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście pozostawiając ok. 1/2 cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła wcześniejsze złożenia
- Delikatnie rozwałkować na prostokąt, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania
- Ponownie złożyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć 3 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc
NASTĘPNEGO DNIA
- Ciasto wyjąć 30 minut przed przygotowywaniem cynamonek
- Blat oprószyć mąką. Przygotowane, wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt
- Przeciąć je na pół. Powstaną dwa prostokąty
- Przygotować nadzienie
- Można albo rozpuścić masło i nim posmarować ciasto, a później posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, albo rozpuścić masło w rondelku, dodać cukier i cynamon i taką mieszanką posmarować całą powierzchnię ciasta
- Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon
- Ostrym nożem odcinać kawałki ok. 2-3 cm
- Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem.
- Przygotowane cynamonki układać w większych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut
- Piekarnik nastawić na 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, każdą cynamonkę, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem
- Piec około 15-20 minut, do momentu, aż będą rumiane