CYNAMONKI

CIASTO NALEŻY PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWO-FRANCUSKIE (ok. 34 cynamonki)

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

  • 120 g masła
  • 80 g cukru (6 łyżek)
  • 2 czubate łyżki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do rondelka włożyć masło, gdy się rozpuści, dodać cukier i cynamon, całość wymieszać.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA

  • Zrobić zaczyn. Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru, rozetrzeć do momentu aż będą płynne, dolać ciepłe mleko, dosypać 1 łyżkę mąki z odmierzonej ilości i odstawić na 10 minut
  • Mąkę pszenną przesiać do miski
  • Dodać pozostałą ilość cukru, szczyptę soli, jajko, ekstrakt z wanilii, gotowy zaczyn. Na końcu dodać 30 g roztopionego masła
  • Wyrobić ciasto. Jeśli będzie się lepić, wyjąć na blat oprószony mąką.
  • Z ciasta uformować prostokąt. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki
  • Po tym czasie, ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. (Krótsze boki to góra i dół) Pozostałą ilość masła (195 g) rozsmarować równomiernie na cieście pozostawiając ok. 1/2 cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła wcześniejsze złożenia
  • Delikatnie rozwałkować na prostokąt, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania
  • Ponownie złożyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć 3 razy. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc

NASTĘPNEGO DNIA

  • Ciasto wyjąć 30 minut przed przygotowywaniem cynamonek
  • Blat oprószyć mąką. Przygotowane, wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt
  • Przeciąć je na pół. Powstaną dwa prostokąty 
  • Przygotować nadzienie
  • Można albo rozpuścić masło i nim posmarować ciasto, a później posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, albo rozpuścić masło w rondelku, dodać cukier i cynamon i taką mieszanką posmarować całą powierzchnię ciasta
  • Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon
  • Ostrym nożem odcinać kawałki ok. 2-3 cm
  • Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem.
  • Przygotowane cynamonki układać w większych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, każdą cynamonkę, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem
  • Piec około 15-20 minut, do momentu, aż będą rumiane