ZUPA BROKUŁOWO-CUKINIOWA Z TOFU
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- 340 g ziemniaków (ok. 6 sztuk)
- 1 duża cebula 1 brokuł
- 1 spora cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka bulionu ze słoiczka
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 opakowania serków śmietankowych topionych (180 g)
- 180 g tofu z chili
- olej
- pieprz
- sól 2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do dużego garnka wlać wodę.
- Cebulę i czosnek pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, następnie przełożyć do garnka z wodą.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju następnie dodać do garnka z wodą i cebulą.
- Brokuły i cukinię umyć, pokroić na kawałki i przełożyć do garnka.
- Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować je za pomocą blendera na krem.
- Dodać serki oraz bulion i ponownie zmiksować.
- Dodać posiekany koper, tymianek oraz tofu pokrojone na małe kawałki.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Wymieszać.
- Smacznego!