ZUPA BROKUŁOWO-CUKINIOWA Z TOFU

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 340 g ziemniaków (ok. 6 sztuk)
  • 1 duża cebula 1 brokuł
  • 1 spora cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bulionu ze słoiczka
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 opakowania serków śmietankowych topionych (180 g)
  • 180 g tofu z chili
  • olej
  • pieprz
  • sól 2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do dużego garnka wlać wodę.
  • Cebulę i czosnek pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, następnie przełożyć do garnka z wodą.
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju następnie dodać do garnka z wodą i cebulą.
  • Brokuły i cukinię umyć, pokroić na kawałki i przełożyć do garnka.
  • Gdy warzywa będą miękkie, zmiksować je za pomocą blendera na krem.
  • Dodać serki oraz bulion i ponownie zmiksować.
  • Dodać posiekany koper, tymianek oraz tofu pokrojone na małe kawałki.
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  • Wymieszać.
  • Smacznego!