ROGALE PSZENNE
SKŁADNIKI
- 750 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 225 ml ciepłej wody
- 225 ml mleka krowieko lub sojowego w wersji wege
- 120 g oleju kokosowego lub masła
- 20 kropel witaminy C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do misy miksera planetarnego wlać wodę i mleko.
- Dodać drożdże oraz cukier. Gdy drożdże będą płynne, dodawać partiami mąkę. W międzyczasie dodać tłuszcz, sól i witaminę C (dzięki witaminie ciasto urośnie równomiernie).
- Całość miksować do czasu, aż ciasto będzie wyrobione. Odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blat. Ciasto rozwałkować, podzielić na trójkąty.
- Każdy kawałek zwinąć i odstawić do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika wierzch każdego rogala posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Każdego rogala można posypać makiem lub sezamem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.