ROGALE PSZENNE

SKŁADNIKI

  • 750 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 ml ciepłej wody
  • 225 ml mleka krowieko lub sojowego w wersji wege
  • 120 g oleju kokosowego lub masła
  • 20 kropel witaminy C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do misy miksera planetarnego wlać wodę i mleko.
  • Dodać drożdże oraz cukier. Gdy drożdże będą płynne, dodawać partiami mąkę. W międzyczasie dodać tłuszcz, sól i witaminę C (dzięki witaminie ciasto urośnie równomiernie).
  • Całość miksować do czasu, aż ciasto będzie wyrobione. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blat. Ciasto rozwałkować, podzielić na trójkąty.
  • Każdy kawałek zwinąć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem do piekarnika wierzch każdego rogala posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Każdego rogala można posypać makiem lub sezamem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.