Następnie narysować dwa okręgi. Najlepiej przy pomocy dołu od tortownicy. W przepisie 25 cm. Okrąg może być mniejszy, wtedy beza będzie wyższa
Białka ze szczyptą soli ubić (za pomocą miksera), na sztywną pianę
Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo oba cukry. Musi powstać sztywna, błyszcząca piana. Na końcu dodać ocet i chwilę miksować. Na końcu dodać pokrojone drobno daktyle
Za pomocą szpatułki delikatnie wmieszać je w pianę
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi i wyrównać
Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140º C i piec przez ok. 90 minut
Bezy powinny zarumienić się. Mogą również lekko popękać
Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
Śmietankę z cukrem pudrem umieścić w misce i ubić na sztywno
Serek Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę
Za pomocą szpatułki, wmieszać ubitą śmietankę z cukrem do serka z kajmakiem
Na końcu dodać pokrojone daktyle oraz orzechy. Ponownie delikatnie wymieszać
WYKONANIE TORTU
Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych
Wyłożyć przygotowany krem i rozprowadzić go po całej powierzchni bezy
Następnie przykryć drugim blatem bezowym
Oprószyć naturalnym kakao, udekorować daktylami i orzechami