KIMCHI

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska średniej wielkości
  • 2 łyżki zmielonej soli morskiej
  • 3 litry wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kapustę myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą część kroimy na mniejsze kawałki. W przepisach na kimchi zalecane jest odcinanie końcówek, ale ja zrobiłam z całej kapusty ;-)

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól oraz kapustę pokrojoną na małe kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy pastę z warzywami.

SKŁADNIKI NA PASTĘ DO KIMCHI

  • 300 ml wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 spore ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka startego, świeżego korzenia imbiru
  • 4 łyżki chili (Gochugaru, do kupienia w Internecie bądź w sklepie z produktami kuchni azjatyckiej)
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżki soli

Dodatkowo warzywa

  • średniej wielkości marchewka pokrojona w słupki
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem, pokrojona na małe kawałki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PASTY Z WARZYWAMI

  • W rondelku gotujemy wodę z dodatkiem mąki i cukru przez ok. 10 minut, następnie odstawiamy naszą mieszankę do czasu aż wystygnie. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy oraz chili. Całość mieszamy.
  • Dodajemy marchewkę oraz cebulkę i znowu mieszamy.
  • Kapustę umyć pod wodą i dobrze wymieszać z przygotowaną pastą z warzywami. Najlepiej to zrobić za pomocą rąk. Koniecznie należy ubrać rękawiczki!
  • Nasze kimchi przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
  • Odstawić na 48 h w miejsce o temperaturze pokojowej. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji.
  • Po tym czasie, słoiki przełożyć do lodówki.