KIMCHI
SKŁADNIKI
- 1 kapusta pekińska średniej wielkości
- 2 łyżki zmielonej soli morskiej
- 3 litry wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kapustę myjemy i kroimy na ćwiartki. Każdą część kroimy na mniejsze kawałki. W przepisach na kimchi zalecane jest odcinanie końcówek, ale ja zrobiłam z całej kapusty ;-)
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól oraz kapustę pokrojoną na małe kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy pastę z warzywami.
SKŁADNIKI NA PASTĘ DO KIMCHI
- 300 ml wody
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
- 2 spore ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka startego, świeżego korzenia imbiru
- 4 łyżki chili (Gochugaru, do kupienia w Internecie bądź w sklepie z produktami kuchni azjatyckiej)
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżki soli
Dodatkowo warzywa
- średniej wielkości marchewka pokrojona w słupki
- 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem, pokrojona na małe kawałki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PASTY Z WARZYWAMI
- W rondelku gotujemy wodę z dodatkiem mąki i cukru przez ok. 10 minut, następnie odstawiamy naszą mieszankę do czasu aż wystygnie. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy oraz chili. Całość mieszamy.
- Dodajemy marchewkę oraz cebulkę i znowu mieszamy.
- Kapustę umyć pod wodą i dobrze wymieszać z przygotowaną pastą z warzywami. Najlepiej to zrobić za pomocą rąk. Koniecznie należy ubrać rękawiczki!
- Nasze kimchi przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
- Odstawić na 48 h w miejsce o temperaturze pokojowej. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji.
- Po tym czasie, słoiki przełożyć do lodówki.