CHLEB TOSTOWY

SKŁADNIKI NA DWA BOCHENKI

  • 600 ml letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1200 g mąki pszennej (typ mąki - do ciasta drożdżowego)
  • 100 g oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 kropel witaminy C (dzięki witaminie ciasto równo wyrośnie)
  • żółtko + 1-2 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Dwa korytka ok. 30 cm x 12 cm, smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
  • W misce umieszczamy wodę, drożdże, cukier i 1-2 łyżki mąki z odmierzonej ilości. Całość mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Miksując (ciasto wyrabiane było za pomocą miksera planetarnego) dodajemy partiami resztę mąki.
  • W międzyczasie, gdy ciasto będzie jeszcze płynne, dodajemy kolejno olej kokosowy, witaminę C oraz sól.
  • Po wyrobieniu odstawiamy ciasto, do czasu, aż dobrze wyrośnie.
  • Następnie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie równe części. A te części jeszcze na cztery kawałki tej samej wielkości. Z każdej porcji lepimy kulkę i układamy w korytku do pieczenia. Całość lekko spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec w 170 stopniach przez ok. 35 minut (program góra-dół).
  • Chlebki wyciągamy z foremek i układamy na ruszcie żeby wystygły.