PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY
SKŁADNIKI
- 200 g zielonej soczewicy
- cebula
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 suszone pomidory
- przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, sól, pieprz; 3 liście laurowe, 3 owoce jałowca, 3 ziela angielskie
- 110 g chrzanu
- 1 płaska łyżeczka pasty z chilli
- kawałek bułki (ok. 30 g) namoczonej w 50 ml mleka 2% lub w wersji wege mleko np. ryżowe
- 2 łyżki mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Soczewicę namoczyć w wodzie (kilka godzin), następnie ugotować do miękkości
- pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Na oliwie usmażyć cebulę pokrojoną na małe kawałki z pietruszką i selerem
- Przyprawy utrzeć w moździerzu i dodać do cebuli z pietruszką i selerem
- Dodać również czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i pokrojone suszone pomidory
- Całość wymieszać i odstawić, gdy cebula i jarzyny będą miękkie
- Soczewicę oraz gotową cebulkę z jarzynami i przyprawami zmiksować na gładką masę
- Całość przełożyć do większej miski, dodać rozmoczoną bułkę, pastę z chilli oraz mąkę i dobrze wymieszać
- Gotową masę przełożyć do foremki
- Na wierzch wyłożyć równomiernie chrzan
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut